Emilie Löfgren Emilie Löfgren

Den emotionellt hållbara filmprocessen

En metod för ett sunt arbetsliv inom filmens värld.

De senaste femton åren har jag arbetat med spelfilm, dokumentärfilm, tv och filmfestivaler. Jag började spela in min första dokumentärfilm som regissör 2011 och har sedan dess tagit en kandidatexamen från Kulturvetarprogrammet med inriktning filmvetenskap och genusvetenskap 2014, studerat två år dokumentärfilm på Biskops Arnö 2014-2016 samt masterprogrammet i Dokumentära processer vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) 2020-2022. Något som alltid intresserat mig är hur arbetsvillkoren ser ut i filmbranschen.

Under arbetet med min examensfilm Om sorg (2023), har jag utvecklat mitt berättarspråk och arbetat fram nya metoder som handlar om att värna mitt eget och mitt filmteams mentala hälsa när vi arbetar med tunga ämnen. Mina tre dokumentärfilmer Om sorg (2023), Missfallet (2016) och Du ska stanna där (2015) handlar alla om livets svåra frågor. Och genom mina erfarenheter med de projekten har jag förstått mer om vad jag behöver för att kunna utföra mitt arbete på det sätt som jag önskar. 

En fråga som följer mig är: Hur balanserar jag livet, filmandet och håller den kreativa lågan levande?

Jag har känt behov av att hitta nya metoder att närma mig och filma människor i svåra situationer och samtidigt värna mitt eget mående. Det kreativa arbetet kräver mycket av oss som filmare, det är nog många med mig som besitter en typ av känslighet som är både en gåva och en börda. Hur kan vi skapa en arbetsmiljö där vi får utrymme att vara kreativa och samtidigt ta hand om oss själva? Vilka ledarskapsstrategier och metoder behövs för att skapa nya sätt att göra film och undvika utmattningssyndrom? Precis som i andra yrken där det är viktigt att hålla sina verktyg skarpa måste vi som arbetar inom film och berättande ha våra sinnen skärpta när det väl gäller. För att förstå och kunna beskriva något om hur vår värld är beskaffad. 

Under mina två år på masterutbildningen i dokumentära processer vid SKH 2020-2022 har jag utvecklat metoden i samarbete med filmterapeuten Cilla Holm. Jag har därtill skrivit en text som publicerats med namnet Den emotionellt hållbara filmprocessen–En dokumentärfilm blir till (2022). Metoden syftar till att skapa ett hållbart arbetsliv inom filmens värld och texten finns att läsa här.

Jag och Cilla Holm kommer att medverka i ett samtal om Den emotionellt hållbara filmprocessen under branschdagarna på Tempo Dokumentärfestival 8 mars 2023.

Tempo Dokumentärfestival 2023
Uppsala Kortfilmfestival 2022

Läs mer

Instagram @leaf.film

Samtalet Jobbet och livet @scen & film

Om emotionell hållbarhet i FLM